Składniki
- 3 spore marchewki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 25 dag margaryny
dżem jabłkowy lub śliwkowy - cukier puder do posypania
Przygotowanie
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, margarynę posiekać nożem razem z mąką, dodać startą marchewkę i zagnieść ciasto na jednolitą masę, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 mm. Pokroić na kwadraty 5x5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę dżemu i zawinąć naprzeciwległe boki (tak jak powstaje koperta), każde dwa boki zlepić na końcach. Sakiewki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga! Ciasto bez dodatku jajek i cukru. Zamiast dżemu nadzieniem mogą być owoce: małe truskawki, maliny.
Smacznego!
Polecam również ciastka Scooby Doo Doobies dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz