wtorek, 31 października 2017

Sakiewki marchewkowe z dżemem

Przepyszne marchewkowe ciasteczka posypane delikatnie cukrem pudrem, takie na dwa kęsy. Ciasteczka są w kształcie sakiewek, a w środku z nadzieniem jabłkowym lub śliwkowych (można też zamiast dżemu dodać sezonowe owoce, np. truskawki, maliny). Ciasto z dodatkiem marchewki, ale bez jajek i cukru. 

Składniki
  • 3 spore marchewki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 25 dag margaryny
     dżem jabłkowy lub śliwkowy
  •  cukier puder do posypania

Przygotowanie
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach. 
 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, margarynę posiekać nożem razem z mąką, dodać startą marchewkę i zagnieść ciasto na jednolitą masę, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 
 
Ciasto rozwałkować na grubość 1 - 1,5 mm. Pokroić na kwadraty 5x5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę dżemu i zawinąć naprzeciwległe boki (tak jak powstaje koperta), każde dwa boki zlepić na końcach. Sakiewki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 
 
Uwaga! Ciasto bez dodatku jajek i cukru. Zamiast dżemu nadzieniem mogą być owoce: małe truskawki, maliny. 
 
Smacznego!



Polecam również ciastka Scooby Doo Doobies dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz