wtorek, 31 października 2017

NAJLEPSZE SĄ RADY BABCI



Zawsze mam dylemat, co podać do kawy, kiedy pojawią się nagle goście. Na półkach sklepowych jest tyle propozycji, że nie wiadomo, co wybrać. Na szczęście moja babcia ma na to radę. Nie ma nic lepszego, niż WAFELKI PRYNCYPAŁKI DR GERARDA. Ostatnio też zaczęłam je kupować. Sprawdzają się rewelacyjnie i nie tylko do kawy.
Miałam okazję się wczoraj przekonać, kiedy do śniadania rozkoszowałam się nimi, popijając mlekiem. Nawet moje maluchy zostawiły dla tych WAFELKÓW, upieczone przeze mnie
PTYSIE Z LEKKO CYTRYNOWĄ NUTĄ.
Składniki : szklanka mąki, ¾ szklanki wody, 5  jajek, 60 g masła, szczypta soli, 200 g śmietanki kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru, 1/3 laski wanilii, skórka starta z cytryny.
Sposób wykonania – Do rondla wlać wodę, wrzucić masło i szczyptę soli, zagotować i odstawić do przestygnięcia. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać aż powstanie jednolita masa. Następnie wbić kolejno jajka i miksować, aby dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć lekko podłużne ptysie. Piec 20 -30 minut w temperaturze 180 C. Schłodzoną śmietankę ubijamy ręcznym mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder, miąższ wydrążony z laski wanilii i skórkę cytrynową, dalej ubijamy, aż śmietanka będzie sztywna. Należy przełożyć do rękawa cukierniczego z długą szprycą. Do dobrze ostudzonych ptysiów należy wycisnąć porcję bitej śmietanki, aby dokładnie wypełniła pusty środek ciastka. Przed podaniem ptysie wstawiamy na kilka minut do lodówki. Czas przygotowania około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz