Przygotowałam pyszne ciasto biszkoptowe z dżemem, kakaowym kremem i rurkami waflowymi. Idealne na deser. Macie ochotę spróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-6 łyżek mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-8 łyżek cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kakaowy
-300 g serka mascarpone
-500 g śmietany 36%
-4 łyżki kakao
-100 g cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerard z nadzieniem o smaku kakaowym pół opakowania
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję cukier, a później po jednym żółtku i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 24/28 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiam do wystudzenia, a następnie przecinam na dwa blaty. Krem kakaowy: do naczynia przekładam mascarpone, śmietanę, cukier i miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec miksowania dodaję kakao i miksuję do połączenia się składników. W blaszce układam pierwszy blat biszkoptu, smaruję go połową dżemu, układam Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej (w małych odstępach) i nakładam połowę kremu kakaowego, przykrywam drugim blatem biszkoptu, smaruję pozostałym dżemem i wykładam resztę kremu. Wierzch dekoruję rurkami waflowymi Rolls Rolls. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz