wtorek, 27 lutego 2018

Udana polewa do ciast i tortów

Urodziny bez okazałego tortu nie mogą się odbyć. Marta obiecała, że pomoże koleżance przygotować jakiś pyszny wypiek. Najlepiej taki mocno czekoladowy  prosiła koleżanka. Uzgodniły, że biszkopt ma być czekoladowy, masa śmietankowa a polewa powinna być także mocno czekoladowa z białą oraz brązową dekoracją. Dzień wcześniej dziewczyny umówiły się na zakupy. Potrzeba im było wiele składników na to urodzinowe ciasto. Torba z zakupami aż się uginała od nadmiaru produktów. Samo pieczenie poszło sprawnie. Koleżanka najbardziej obawiała się przygotowywania polewy. Bała się, że polewa spłynie z ciasta zaraz po polaniu. Marta uspokoiła przyjaciółkę. W końcu nieraz już piekła torty na różne okazje i zawsze wszystko wychodziło. Marta dawno nauczyła się od babci sztuki przygotowywania polewy, która nie spływa. Zawsze idzie utartą ścieżką. Potrzebne jest dwie łyżki kwaśniej śmietany, dwie łyżki cukru pudru, dwie łyżki kakao, półtora łyżeczki masła. Wszystkie składniki trzeba zagotować mieszając. Lekko ciepłą polewę wylać na ostudzone ciasto i gotowe. Na koniec wypiek udekorowały drażami Maltikeks Dr Gerarda. Całość wstawiły do lodówki aby masy stężały. Teraz czas na relaks. Koleżanka zagotowała herbatę i podała na półmisku resztę słodyczy od Dr Gerarda. Rozmowa jednak potoczyła się w dalszym ciągu na temat polew, lukrów oraz glazur do ciast. Marta w przyszłości pragnie rozwijać tę wiedzę. Następny tort jaki zrobi to będzie tort czekoladowo – wiśniowy z białą glazurą lub czekoladowo – miętowy z zieloną glazurą. Takie zestawienia smakowe oraz kolorystyczne dziewczyna bardzo lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz