niedziela, 18 lutego 2018
Biszkoptowa pasja
Sernik marmurkowy na biszkoptach o smaku wiśniowo-rumowym to znakomita słodycz do popołudniowej kawy. Spód to pokruszone ciemne biszkopty wiśniowo-rumowe Dr Gerarda wymieszane z masłem i mielonymi migdałami.Ser w masie serowej to w całości ser kremowy ze sporą ilością jajek, bez dodatku mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego lepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy jest na drugi dzień.
Składniki
-150 g czekoladek pasja Dr Gerarda
-100 g mielonych migdałów
-75 g masła roztopionego
-75 g ciemnej czekolady
-5 dużych jajek oddzielnie żółtka i białka
-150 g cukru
-600 g serka typu philadelphia
-2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- cukier puder do posypania
Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladki pasja umieszczamy w misce dodajemy mielone migdały i masło, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy.
Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy, aż będą sztywne. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na ciasteczkowo-wiśniowo-rumowy spód.Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok. 45 minut. Studzimy we foremce, a następnie chłodzimy w lodówce minimum przez dwie godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz