czwartek, 22 lutego 2018

Przepyszny tort.


Przepyszny tort.

Jeszcze jeden dzień i koniec beztroskiej zabawy. Zbliża się zakończenie ferii. Wszystko co dobre szybko się kończy. Teraz trzeba planować letnie wakacje. Na zakończenie zimowych ferii chcę przygotować przepyszny tort oraz przekładaniec z kremem z masła orzechowego ze strony
dr Gerarda DESEROTEKA. Na tej oto stronie można znaleźć wiele ciekawych przepisów.
https://drgerard.eu/przepisy
Na przygotowanie mojego tortu potrzebujemy:
250 gram masła,320 gram cukru,cokier waniliowy,4 jajka, 370 gram mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sodu oczyszczonej,szczy[ta spli, 40 gram kakao,1 szklanka mąsślanki,2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu,
krem: 500 mililitrów śmietany kremowki,1 szklanka cukru pudru po 375 gram serka mascarpone, i kremowego serka kanapkowego,
Wykonanie: piekarnik nastawiamy na temperaturę 160 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, cukieer, cukier waniliowy. Miksujemy przez około dziesięć minut na dużych obrotach aż masa będzie biała oraz puszysta. Dalej mieszając wbijamy po jednym jajku. W osobnej ,misce mieszamy mąkę wraz z proszkiem i sodą, szczyptą soli, kakao. Dokładnie mieszamy składniki. Stopniowo dodajemy je do utartej masy. Delikatnie mieszamy na koniec wlewamy maślankę oraz barwnik spożywczy. Mieszamy. Gotową masę wykładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez godzinkę. Po upieczeniu studzimy. Wyrośnięty wierzch wyrównujemy i kruszymy do miseczki. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Kremówkę ubijamy na sztywną masę dodajemy cukier puder. Do drugiej misski wkładamy oby dwa serki miksujemy łączymy z bitą śmietaną. Schładzamy w lodówce. Przekładamy blaty biszkoptu masą. Wierzch sypiemy pokruszonym ciastem. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz