Przepyszny
tort.
Jeszcze
jeden dzień i koniec beztroskiej zabawy. Zbliża się zakończenie
ferii. Wszystko co dobre szybko się kończy. Teraz trzeba planować
letnie wakacje. Na zakończenie zimowych ferii chcę przygotować
przepyszny tort oraz przekładaniec z kremem z masła orzechowego ze
strony
dr
Gerarda DESEROTEKA. Na tej oto stronie można znaleźć wiele
ciekawych przepisów.
https://drgerard.eu/przepisy
Na
przygotowanie mojego tortu potrzebujemy:
250
gram masła,320 gram cukru,cokier waniliowy,4 jajka, 370 gram mąki,1
łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sodu
oczyszczonej,szczy[ta spli, 40 gram kakao,1 szklanka mąsślanki,2
łyżeczki czerwonego barwnika w żelu,
krem:
500 mililitrów śmietany kremowki,1 szklanka cukru pudru po 375 gram
serka mascarpone, i kremowego serka kanapkowego,
Wykonanie:
piekarnik nastawiamy na temperaturę 160 stopni. Tortownicę
wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło,
cukieer, cukier waniliowy. Miksujemy przez około dziesięć minut na
dużych obrotach aż masa będzie biała oraz puszysta. Dalej
mieszając wbijamy po jednym jajku. W osobnej ,misce mieszamy mąkę
wraz z proszkiem i sodą, szczyptą soli, kakao. Dokładnie mieszamy
składniki. Stopniowo dodajemy je do utartej masy. Delikatnie
mieszamy na koniec wlewamy maślankę oraz barwnik spożywczy.
Mieszamy. Gotową masę wykładamy do tortownicy. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika, pieczemy przez godzinkę. Po upieczeniu
studzimy. Wyrośnięty wierzch wyrównujemy i kruszymy do miseczki.
Biszkopt kroimy na trzy blaty. Kremówkę ubijamy na sztywną masę
dodajemy cukier puder. Do drugiej misski wkładamy oby dwa serki
miksujemy łączymy z bitą śmietaną. Schładzamy w lodówce.
Przekładamy blaty biszkoptu masą. Wierzch sypiemy pokruszonym
ciastem. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz