Ciasto kruche
-100 g mąki pszennej
-100 g mąki krupczatki
-150 g miękkiego masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 szklanki cukru
-1 łyżka kakao
Masa serowa
-1 kg twarogu
-6 jajek
-¾ szklanki cukru
-1 torebka cukru ze skórką pomarańczową
-pół szklanki mleka
-2 łyżki miękkiego masła
-1 budyń śmietankowy
Dodatkowo
-czekoladki Pasja o smaku wiśniowo- rumowym od Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto kruche: wszystkie składniki suche mieszam w misce do połączenia, dodaję miękkie masło i zagniatam tak aby powstała mokra kruszonka. Blachę do pieczenia (25/30 cm) wykładam papierem, rozsypuję kruszonkę równomiernie, dociskam palcami tak aby wyrównać spód. Odkładam do lodówki. Masa serowa: twaróg przekładam do miski, dodaję jajka, mleko, cukry oraz budyń i wszystko razem miksuję, aż masa będzie jednolita. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Gotową masę serową wylewam na kruchy spód, na wierzch sernika wykładam czekoladki Pasja i wkładam do dobrze nagrzanego piekarnika, piekę 55 minut. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Idealny pomysł na deser dla każdego łakomczucha. Wypróbujcie może Wam też będzie smakowało i będziecie mieć ochotę na jeszcze więcej pysznych przepisów z wykorzystaniem słodyczy Dr Gerarda, które można znaleźć w Deserotece. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz