poniedziałek, 19 lutego 2018

Warzywa w mojej słodkiej kuchni.


Warzywa w mojej słodkiej kuchni.

Warzywa w mojej przydomowej słodkiej kuchni goszczą już od bardzo dawna. Prócz słodkiej marchwi w placku marchwiowym z dodatkiem cynamonu, siemienia lnianego, ziemniaków dodawanych do puszystego sernika czy przepysznych muffin z dodatkiem dyni. Piekę ciasta z dodatkiem warzyw w zależności jakie akurat są świeżo dostępne. Co niektórzy z gości nawet nie wyczuli ich w słodkich ciastach. Zawsze także poszukuję czegoś nowego. I tak na stronie
dr Gerarda DESEROTEKA prócz przepisów na różne słodkie przysmaki znalazłam przepis na przekładaniec serowy z krakersami classic oraz oliwkami.
Warto zamieniać słodkie owoce na dodatek warzyw szczególnie dla dzieci. Na pewno nie poczują różnicy a przyniesie wiele dobrych, cennych witamin i urozmaici ich dietę. Moim malcom często przygotowuj placuszki z dodatkiem buraka. Smakuje im a w dodatku ma bardzo ładny czerwony kolor. Kolejna zdrowa przekąska to ciastka z fasoli. Do ich przygotowania potrzebujemy puszkę czerwonej fasoli, jedno jajko, dwie łyżki kakao oraz pół szklanki cukru, tabliczka czekolady gorzkiej. Fasolę odsączyć wkładamy do miski i wbijamy jajko, cukier blenderem miksujemy na masę. Czekoladę rozpuszczamy dodajemy oraz wsypujemy kakao mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy ciasteczka. Formujemy rękoma. Pieczemy piętnaście minut. Można również kawałki czekolady włożyć do środka ciastek, które podczas pieczenia lekko się rozpuści. Na pewno wszystkim będą bardzo smakować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz