Warzywa
w mojej słodkiej kuchni.
Warzywa w mojej
przydomowej słodkiej kuchni goszczą już od bardzo dawna. Prócz
słodkiej marchwi w placku marchwiowym z dodatkiem cynamonu,
siemienia lnianego, ziemniaków dodawanych do puszystego sernika czy
przepysznych muffin z dodatkiem dyni. Piekę ciasta z dodatkiem
warzyw w zależności jakie akurat są świeżo dostępne. Co
niektórzy z gości nawet nie wyczuli ich w słodkich ciastach.
Zawsze także poszukuję czegoś nowego. I tak na stronie
dr Gerarda
DESEROTEKA prócz przepisów na różne słodkie przysmaki
znalazłam przepis na przekładaniec serowy z krakersami classic
oraz oliwkami.
Warto zamieniać słodkie owoce na dodatek warzyw szczególnie dla
dzieci. Na pewno nie poczują różnicy a przyniesie wiele dobrych,
cennych witamin i urozmaici ich dietę. Moim malcom często
przygotowuj placuszki z dodatkiem buraka. Smakuje im a w dodatku ma
bardzo ładny czerwony kolor. Kolejna zdrowa przekąska to ciastka z
fasoli. Do ich przygotowania potrzebujemy puszkę czerwonej fasoli,
jedno jajko, dwie łyżki kakao oraz pół szklanki cukru, tabliczka
czekolady gorzkiej. Fasolę odsączyć wkładamy do miski i wbijamy
jajko, cukier blenderem miksujemy na masę. Czekoladę rozpuszczamy
dodajemy oraz wsypujemy kakao mieszamy. Na blachę wyłożoną
papierem wykładamy ciasteczka. Formujemy rękoma. Pieczemy
piętnaście minut. Można również kawałki czekolady włożyć do
środka ciastek, które podczas pieczenia lekko się rozpuści. Na
pewno wszystkim będą bardzo smakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz