środa, 28 lutego 2018

Ferie zimowe


W ferie kiedy dzieci mialy wolne, corka, ktora pracuje w przedszkolu rowniez mogla odpocząć od codziennych halasow. Tego wlasnie dnia wpadla do mnie z niespodziewaną wizytą. Bardzo się ucieszyłam, ale i troche zmartwiłam, gdyż nie mialam nic do kawy. Na szczęście córka zatroszczyła się o wszystko, przywiozła z sobą nawet ciasto. Bylo przepyszne, kiedy zapytalam ja skad wziela przepis, odpowiedzial, ze ze strony dr. Gerard   

SKŁADNIKI
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz