Przyjaciółka zadzwoniła, że wpadnie dzisiaj popołudniu na kawę, więc przygotowałam sernik dyniowy z czekoladkami Pasja, który bardzo wszystkim smakował, a przyjaciółka to nawet wzięła ode mnie przepis. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Spód
-czekoladki Pasja o smaku wiśniowo- rumowym od Dr Gerard 250 g
-70 g masła lub margaryny
Ser
-900 g sera białego (mielonego)
-200 g ricotty
-150 g masła lub margaryny
-niecałe 2 szklanki gęstego purée z dyni
-220 g cukru pudru
-7 jajek
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo
-czekoladki Pasja o smaku wiśniowo- rumowym od Dr Gerard 16 sztuk
-250 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-0,5 łyżki cukru pudru
-1/3 szklanki wody
-kruche herbatniki kakaowe od Dr Gerard 6- 8 sztuk
Sposób przygotowania: spód: czekoladki Pasja umieszczam w malakserze i rozdrabniam. Do czekoladek dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Otrzymaną masą wykładam dno przygotowanej tortownicy (średnica 24 cm). Całość wkładam do lodówki na 30 minut. Ser: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem soli na sztywno. Do malaksera przekładam masło, żółtka, cukier puder oraz sery. Składniki dokładnie miksuję do uzyskania jednolitej masy. Do zmiksowanych składników dodaję purée z dyni. Całość ponownie miksuję. Następnie dodaję kaszę oraz budyń. Po połączeniu składników dodaję do nich pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ser dzielę na 3 części. Na przygotowany spód wykładam pierwszą część masy serowej. Układam na niej połowę czekoladek Pasja. Na czekoladki wykładam drugą część masy serowej i układam pozostałe czekoladki. Całość przykrywam ostatnią częścią sera. Wierzch wyrównuję i piekę około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dokładnie studzę. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i delikatnie studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam i dodaję cukier. Na koniec wlewam żelatynę i miksuję. Śmietankę wykładam na zimny sernik, wierzch posypuję pokruszonymi kruchymi herbatnikami kakaowymi od Dr Gerarda. Sernik przechowuję w lodówce. Miło spędziłyśmy popołudnie. Warto spróbować. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz