Dzisiaj na deser przygotowałam ciasto z masą jabłkową, budyniową i kajmakową przełożone ciasteczkami i obsypane orzechami. Trudno jest przejść obok tego ciasta obojętnie i zapewniam, że na jednym kawałku nie skończysz. Spróbujesz? Oto składniki:
Biszkopt
-4 jajek
-2/3 szklanki mąki
-2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki wody
-2 łyżki oleju
Krem budyniowy
-3 szklanki mleka
-3 żółtka
-8 łyżek mąki ziemniaczanej
-niepełna szklanka cukru
-olejek cytrynowy
-1 kostka masła
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo
-ciastka Zwierzaki maślane od Dr Gerard
-krakersy Classic od Dr Gerard
-1 puszka kajmaku
-1 szklanka orzechów włoskich
Sposób przygotowania: biszkopt: mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajka oddzielam od żółtek. Ubijam pianę z białek z cukrem oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, olej i wodę oraz powoli mąkę. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, cukier i olejek cytrynowy gotuję. Do miski wbijam jajka, dodaję szklankę mleka, mąkę i wszystko miksuję na jednolitą masę. Do gotującego się mleka wlewam masę z jajek oraz mąki i gotuję. Budyń zostawiam do wystygnięcia. Masło miksuję na puszystą masę i dodaję porcjami zimny budyń cały czas miksując. Masa jabłkowa: obieram jabłka i kroję na drobno. Do garnka wlewam pół szklanki wody i wsypuję jabłka. Gotuję na małym ogniu, aż powstanie mus. Do powstałego jeszcze gorącego musu dodaję galaretki i dokładnie mieszam. Na biszkopt wylewam ciepłą masę jabłkową, wykładam ciastka Zwierzaki maślane i nakładam krem budyniowy, który przykrywam krakersami Classic. Na krakersy wykładam masę kajmakową i posypuję orzechami. Rodzince bardzo smakowało takie połączenie smaków w jednym kawałku. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od firmy Dr Gerard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz