poniedziałek, 19 lutego 2018

Polewy do ciast.


Polewy do ciast.

Najsmaczniejsze oraz najczęściej przygotowywane przeze mnie są to polewy czekoladowe. Zawsze mam schowaną pod ręką gorzką czekoladę lub mleczną ewentualnie kakao. Kupując w sklepie takie czekolady powinniśmy zwracać uwagę na jej skład, W poprzednim poście pisałam o rodzajach czekolad. Dobrej jakości czekolady z większą zawartością kakaa lepiej się rozpuszczają. I tak najprostszą metodą jest poddać taką czekoladę w kąpieli wodnej. Gotowe możemy nią polać wcześniej przygotowany placek lub ciastka, posypujemy wiórkami czy płatkami czekolady.
Takimi moimi słodyczami są ciastka dr Gerarda Pasja o smaku wiśniowo – rumowym Smak prawdziwej czekolady rozpływającej się w ustach.
Innym sposób na polewę czekoladową. Bierzemy połowę kostki masła rozpuszczamy w garnku dodajemy cztery łyżki cukru oraz jedną łyżkę ciemnego kakaa. Mieszamy do rozpuszczenia. Pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Pozostawiamy do wystygnięcia.
A kiedy chcemy zrobić białą polewą. Wykorzystujemy w tym celu cukier puder. Potrzebujemy jedną szklankę cukru, dwie łyżki masła roztopionego oraz z trzy cztery łyżki mleka. Do miski wsypujemy cukier dodajemy ciepłe mleko mieszamy, dodajemy masło jeżeli będzie za luźna dosypujemy cukier puder. Mieszamy na gładką masę. Ja często dodaję do takiej polewy cytrynę.
Taką gotową bazę polewy możemy mieszać z różnymi barwnikami dostępnymi w sklepach i tworzyć różne kolory. W zależności jaki rodzaj ciasta przygotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz