Polewy
do ciast.
Najsmaczniejsze
oraz najczęściej przygotowywane przeze mnie są to polewy
czekoladowe. Zawsze mam schowaną pod ręką gorzką czekoladę lub
mleczną ewentualnie kakao. Kupując w sklepie takie czekolady
powinniśmy zwracać uwagę na jej skład, W poprzednim poście
pisałam o rodzajach czekolad. Dobrej jakości czekolady z większą
zawartością kakaa lepiej się rozpuszczają. I tak najprostszą
metodą jest poddać taką czekoladę w kąpieli wodnej. Gotowe
możemy nią polać wcześniej przygotowany placek lub ciastka,
posypujemy wiórkami czy płatkami czekolady.
Takimi
moimi słodyczami są ciastka dr Gerarda Pasja o smaku
wiśniowo – rumowym Smak prawdziwej czekolady rozpływającej
się w ustach.
Innym
sposób na polewę czekoladową. Bierzemy połowę kostki masła
rozpuszczamy w garnku dodajemy cztery łyżki cukru oraz jedną łyżkę
ciemnego kakaa. Mieszamy do rozpuszczenia. Pod koniec dodajemy kwaśną
śmietanę. Pozostawiamy do wystygnięcia.
A
kiedy chcemy zrobić białą polewą. Wykorzystujemy w tym celu
cukier puder. Potrzebujemy jedną szklankę cukru, dwie łyżki
masła roztopionego oraz z trzy cztery łyżki mleka. Do miski
wsypujemy cukier dodajemy ciepłe mleko mieszamy, dodajemy masło
jeżeli będzie za luźna dosypujemy cukier puder. Mieszamy na gładką
masę. Ja często dodaję do takiej polewy cytrynę.
Taką
gotową bazę polewy możemy mieszać z różnymi barwnikami
dostępnymi w sklepach i tworzyć różne kolory. W zależności jaki
rodzaj ciasta przygotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz