Od samego rana miałam ochotę na coś pysznego, niepowtarzalnego, ale nic co miałam w domu mnie nie skusiło, dopiero gdy zajrzałam do szuflady gdzie trzymam przepisy przypomniałam sobie, że nie dawno sąsiadka przyniosła mi przepis na ciasto, którego jeszcze nie wypróbowałam. Obejrzałam listę składników i zabrałam się do przygotowywania i tak powstało ciasto na spodzie piernikowo- czekoladowym z masą śmietankową i truskawkową przełożone słodkimi ciasteczkami. Doskonały pomysł na deser na poprawę nastroju gdy za oknem nieprzyjemnie i zimno. Chcecie wypróbować? Oto składniki:
Spód
-pierniki od Dr Gerard 100 g
-krem czekoladowy 300 gram
Masa śmietankowa
-400 ml śmietany kremówki
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru
-1,5 opakowania żelatyny
Masa truskawkowa
-500 g truskawek mrożonych lub świeżych
-2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo
-ciastka Jungle- nowy produkt Dr Gerard z nadzieniem truskawkowym
Sposób przygotowania: pierniki rozdrabniam, następnie dodaję krem czekoladowy i mieszam łyżką. Powstałą masę przekładam na blaszkę (20/30 cm) i wykładam równomiernie dno. Blaszkę wkładam do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem. Żelatynę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i łączę z masą. Mieszam do połączenia. Masę przelewam na zimny spód piernikowo- czekoladowy, układam ciastka Jungle (w odstępach 1 cm) i znowu wkładam do lodówki. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Truskawki miksuję (ja wykorzystałam mrożone, więc wcześniej wyjęłam je z zamrażalnika), na koniec wlewam zimną galaretkę i odstawiam masę w chłodne miejsce. Lekko tężejącą wylewam na ciastka. Tak przygotowane ciasto przechowuję w lodówce, najlepiej smakowało mocno schłodzone. Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze moim zdaniem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz