Dzisiaj chciałaym podzielić się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe. Jest ono coraz bardziej popularne w Polsce jednak są jeszcze miejsca, w których go nie było. Jest ono tak pyszne i w dodatku zdrowe, a podawane z kawą cynamonową nie ma sobie równych. U naszych zagranicznych sąsiadów jest to przysmak, który króluje w cukierniach i kawiarniach. Mam nadzieję, że i u nas tak będzie.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali:
6 jajek
500 g brązowego cukru
1szk oleju
400 g mąki chlebowej
10 g cynamonu
4g sody oczyszczonej
4g proszku do pieczenia
500 g startej marchewki
100-120 g posiekanych orzechów włoskich
100-120 g suszonych daktyli
Ubij jajk z brązowym cukrem do momentu delikatnej pianki. Dodaj olej. Po przesianiu suchych składników wymieszaj je razem i dodaj do masy jajecznej. Na sam koniec dodaj startą marchew, orzechy i daktyle. Przelej ciasto do wcześniej wyłożonej blachy papierem do pieczenia. Piecz w tem 180 C przez około 30-35 minut.
Polecam Wam podawać to ciasto z czekoladkami wiśniowo rumowy Dr Gerarda. Pyszne połączenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz