niedziela, 25 lutego 2018
Przyjazd kuzynki
W zeszłym tygodniu zawitała do mnie długo oczekiwana przeze mnie kuzynka z Włoch. A to, że zrobiłam na jej przywitanie wspaniały obiadek to normalne, ale ona uwielbia kawę i coś słodkiego do niej. Bo tak nasza rodzina ma-jesteśmy łasuchami. To, że pracuję u Dr Gerarda kuzynka wiedziała, ale nigdy nie skosztowała jego produktów. Więc na deser poczęstowałam ją piernikami, czekoladkami Pasja o smaku wiśniowo- rumowym oraz ciasteczkami Jungle o smaku truskawkowym, wszystkie te produkty od Dr Gerarda. Była zachwycona, że takie pyszne słodycze można kupić w Polsce. Obiecała sobie, że nie wyjedzie bez sporej ilości i różnorodności tych produktów od Dr Gerarda.
Ale przy okazji, że zbliżał się weekend namówiła mnie na zrobienie coś szybkiego słodkiego z budyniem. Wymyśliłyśmy ciasto z masą krówkową, budyniową i bananami.
Ciasto było ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów classic. Uważam, że przygotowanie poszło nam bardzo sprawnie, tylko musiałyśmy poczekać aż przestygnie budyń. Ciasto było aromatyczne, kremowe i smakowało wszystkim wybornie.
Składniki
-1 l mleka
-250 g krakersów Dr Gerarda
-3/4 szklanki cukru
-250 g masła w temperaturze pokojowej
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 szklanka mąki tortowej
-1 budyń waniliowy
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-1 puszka masy krówkoej
Wierzch
-3-4 spore banany
-sok z 1/2 cytryny
-250 g serka mascarpone
-300 ml śmietanki kremówki 36%
-2-3 łyżki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-100 g płatków migdałowych
Do 400 ml mleka dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i zagotować od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Odstawić go do całkowitego ostygnięcia.
Płatki migdałowe wsypać do rondelka i podgrzewać mieszając aż ładnie się przyrumienią. Przesypać na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami, na krakersy masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto na blaszce i wyrównać. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze cytryną. Banany poukładać na masie krówkowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wanilię, serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników i śmietanę wyłożyć na banany, posypać płatkami migdałowymi i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień tak się zajadałyśmy z kuzynką tym deserem, że przybyło nam "boczusi".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz