środa, 21 lutego 2018

„Warzywa na słodko”

Od bardzo dawna wiadomo, iż warzywa posiadają duże bogactwo witamin i minerałów, a przy tym są mniej kaloryczne niż owoce, a z każdym rokiem naukowcy odkrywają nowe walory i zalety szerokiej gamy warzyw. Wracając do tematu, aż nieprawdopodobnym się to wydaje, a jednak już w VII wieku na kartach historii szczególnie Azja zapisała się w stosowaniu warzyw w cukiernictwie i to nie tylko na stołach Cesarskich, ale również zagościła na stołach klasy średniej. Do sztuki zdobienia warzywami wystarczyła tak naprawdę jedynie bujna wyobraźnia oraz manualne zdolności w krojeniu lub wykrawaniu różyczek czy gwiazdek. Najpopularniejszym sposobem od dawien dawna w cukiernictwie jest kandyzowanie warzyw, a potrzebujemy do tego tylko np.: marchewka, cukier i wodę. Postęp technologiczny w cukiernictwie zaszedł jednak tak daleko, że mało komu chce się kupować składniki i poświęcać czas na własnoręczne przygotowanie kandyzowanych warzyw. Mimo to są jeszcze osoby wierne tradycjom i własnym wypiekom. Właśnie w ostatnią niedzielę wybraliśmy się do naszej dobrej znajomej, która uwielbia eksperymentować, szczególnie w łączeniu ciasta z różnymi warzywami np.: cukinią, marchewką, ziemniakiem , a nawet burakiem. Do kawy zaserwowała nam ciastka z cukinią i marchewką i wbrew opiniom ludzi, którzy gardzą tak wspaniałymi łakociami stwierdziliśmy, iż są wyborne, szczególnie do kawy. My jadąc w gościnę do pani Teresy zaopatrzyliśmy się tradycyjnie w asortyment Dr Gerarda, czyli Pierniki, Czekoladki Pasja o smaku wiśniowo-rumowym, a dla wnusia ciastka Jungle – nowy produkt Dr Gerard, gdyż kultura wymaga, by jadąc w gościnę mieć jakiś upominek lub przynajmniej coś Słodkiego. Niedzielne popołudnie bardzo szybko nam upłynęło w starym dobrym towarzystwie i przy pysznych warzywnych łakociach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz