Przed weekendem witam słodyczami Witam Ciastka na dzień dobr i czekoladki Pasja o smaku wiśniowo-rumowym z firmy dr. Gerard.Luty – drugi miesiąc w roku, według używanego w Polsce kalendarza gregoriańskiego, ma 28, a w latach przestępnych 29 dni.I już zbliża nam się prawie koniec lutego nie muwiąc jak szybko minął miniony weekend nie powstrzymał go nawet przepyszny upieczony placek przepis znaleziony na stronie głównej dr. Gerarda w deserotece placek budyniowy na markizach mafijnych z musem jabłkowym
SKŁADNIKI
Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
3 łyżki cukru lub miodu
1/4 szklanki wody
1 opakowanie budyniu waniliowego
½ opakowania żelatyny spożywczej
mus lub dżem jabłkowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz