wtorek, 27 lutego 2018

Z ulubionymi słodyczami

Weekend był bardzo mroźny i niestety nie mogliśmy z mężem i dziećmi pojechać w góry tak jak zaplanowaliśmy, więc na pocieszenie przygotowałam ciasto, które wyśmienicie smakowało z filiżanką gorącej czekolady. Chcesz spróbować? Przygotuj. Oto składniki: 

Biszkopt
-4 jajka 
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-50 g wiórek kokosowych
-pół szklanki cukru
-szczypta soli

Masa kokosowa
-2 szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-2 cukry wanilinowe
-250 g wiórek kokosowych
-200 g margaryny

Polewa
-100 g czekolady mlecznej
-100 czekolady gorzkiej
-150 g margaryny

Dodatkowo
-pół słoika dżemu truskawkowego 
-ciastka Jungle- nowy produkt Dr Gerard z nadzieniem truskawkowym 
-ciastka Zwierzaki maślane od Dr Gerard kilka sztuk 

Sposób przygotowania: biszkopt: oddzielam żółtka od białek, do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, dodaję partiami cukier i miksuję do momentu rozpuszczenia, dodaję po jednym żółtku, miksuję do połączenia, następnie przesiewam do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką, przelewam do blaszki (25/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa kokosowa: mleko gotuję z cukrami, po zagotowaniu wsypuję kokos i gotuję do zgęstnienia masy mieszając i odstawiam, do gorącej masy wrzucam pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, dokładnie mieszam do jej rozpuszczenia i odkładam do przestudzenia. Polewa: do rondelka wkładam margarynę pokrojoną na kawałki i rozpuszczam na małym ogniu, następnie zdejmuję z palnika i wrzucam połamaną czekoladę i dokładnie mieszam, odstawiam do zgęstnienia. Biszkopt smaruję dżemem, układam ciastka Jungle i wykładam letnią masę kokosową. Wierzch smaruję polewą i dekoruję Zwierzakami maślanymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz