wtorek, 20 lutego 2018
Moje ulubione polewy
Mamy różne rodzaje polew do ciast. Ja najczęściej korzystam do moich wypieków z polewy czekoladowej, ponieważ taka najbardziej smakuje mnie i mojej rodzinie. Oto jedna z nich:
Składniki
-125 g masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-3-4 łyżki kakao
-3/4 łyżki mleka
Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodając cukier puder, a gdy już cukier puder się rozpuści aby sobie ułatwić zadanie dodaję mleko to zdejmuję z ognia dodaję kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
Mam w swoich szpargałkach również przepis na polewę czekoladową, ale błyszczącą oto ona
Składniki
-125 g masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-3-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka żelatyny
-2-3 łyżki wrzątku
Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder, a gdy cukier puder się rozpuści to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszam.
Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia. Jest perfekcyjna i jestem przekonana że bardzo podobną polewę stosuje do swoich wyrobów Dr Gerard, ponieważ czekoladki Pasja nigdy po przekrojeniu się nie kruszą.
W domowych przepisach jest u mnie jeszcze przepis na polewę z czekolady:
Składniki
-200 g czekolady
-50 g masła
-50 g śmietany kremówki
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej dodaję do tego masło i kremówkę. Mieszam i polewam ciasto. Najlepiej rozpuszcza mi się polewa w emaliowanych rondelkach i też wam to polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz