poniedziałek, 19 lutego 2018

Rodzinny spacer

Wczoraj byliśmy z wnuczką na spacerze. Było dość ciepło więc nie chcieliśmy siedzieć w domu. Spacerowaliśmy o koło dwóch godzin. Z sobą wzięliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard. Moja wnusia była zmęczona więc wróciliśmy do domu zaraz poszła spać. Po drodze kupiliśmy krakersy clasik od Doktora Gerarda. Krakersy te były potrzebne do ciasta raffaello na krakersach które chciała zrobić moja córka. Przepis po niżej. Jest pyszny. Po południu rodzinnie wypiliśmy kawę i delektowaliśmy się pysznym ciastem. (Przepis na formę o wymiarach ok. 28:14 cm Składniki na krem: • 200 g wiórków kokosowych • 200 g migdałów w płatkach • 1 litr mleka • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 1 i 1/2 kostki miękkiego masła • 6 płaskich łyżek mąki pszennej • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej • ok. 400 g krakersów (zwykłych, solonych) ♥ Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem oraz ekstraktem. ♥ Resztę mleka zagotować. ♥ Do wrzącego mleka wlać przygotowaną uprzednio rzadką masę. ♥ Wymieszać wszystko trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń, wtedy gotować jeszcze chwilę*. ♥ Gotowy budyń przełożyć do miski i studzimy. Musi być przynajmniej letni, aby przystąpić do kolejnego kroku. ♥ Margarynę zmiksować do gładkości, wtedy stopniowo dodawać przestygnięty budyń. ♥ Do masy dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać. ♥ Pierwszą warstwę krakersów ułożyć na dnie formy. Na nią wyłożyć 3 - 4 łyżki kremu. Przykryć to drugą warstwą krakersów i kremu, tak postępować do wykorzystania kremu i krakersów. Powinno to wyglądać tak: - krem (na wierzchu) - krakersy - krem - krakersy - krem - krakersy - krem - krakersy (na spodzie) Składniki na pieczone wiórki kokosowe: • 2 łyżki masła • 100 g wiórków kokosowych • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego • 2 łyżki cukru ♥ Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe, ekstrakt, a na koniec cukier. ♥ Smażyć, aż się zarumienią. ♥ Ostudzić. ♥ Posypać wystudzonymi wiórkami ciasto. ♥ Gotowe ciasto rafaello wstawić do lodówki, poprzez to krakersy zmiękną, a ciasto zyska na smaku i konsystencji. * Trzeba uważać, aby budyń się nie przypalił, a zdarza się to dość często. Źródło: domowe-wypieki.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz