Beza
z gruszką.
Mamy
piękny słoneczny dzień. Idealny poranek na zrobienie przepysznej
bezę z gruszką. Dzieciaki z grupą przyjaciół wybrali się do
kina. Każdy dostał paczkę ciastek w kształcie zwierząt Jungle
czekoladowe oraz
Jungle truskawkowe dr Gerarda. Biorę
się za przygotowania . Do ubicia białek najlepiej użyć miski
szklanej lub metalowej oraz należy uważać aby nawet odrobina
żółtka przy oddzielaniu nam nie wpadła do miski. Keszcze jedna
dobra rada aby jajka miały temperaturę
pokojową. Wtedy na pewno uda nam si beza.
Potrzebujemy:
6
białek, 350 gram cukru, łyżka octu winnegom1
łyżka mąki kukurydzianej, 5 łyżek kakao
uraz 5 gruszek, 120
mililitrów płynnego miodu, 3
łyżki masła, 250 mililitrów śmietany 36%
Wykonanie.
Blachę
wykładamy papierem pergaminowym i piekarnik włączamy na 140 st
włączamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały
czas ubijając wsypujemy po łyżeczce cukru. W
osobnym naczyniu mieszamy ocet winny z mąką kukurydzianą a
kiedy takiej nie mamy możemy użyć mąki ziemniaczanej. Dodajemy
do naszej piany z białek. Delikatnie mieszamy aby nie powstały
grudki. Następnie cały czas
mieszając dosypujemy kakao. Gotową
masę buałkową grubo rozsmarowujemy na pergaminie, tworząc duże
koło. Środek docisnąć aby
powstało wgłębienie. Blachę
wstawiamy do piekarnika na godzinę aż zewnętrzna
część będzie twarda. Po
tym czasie bezę zostawiamy aż dobrze wystygnie. Gruszki
obrać, pokroić
i zapiec w naczyniu żaroodpornym polane miodem. Kiedy wystygną
należy nimi udekorować ciasto. W głębienie ciasta
nałożyć ubitą na sztywno śmietanę.
Ja
robię tę bezę
w sezonie kiedy mamy maliny lub truskawki. Wtedy nabiera
wyjątkowego smaku lata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz