wtorek, 20 lutego 2018

Beza z gruszką.


Beza z gruszką.

Mamy piękny słoneczny dzień. Idealny poranek na zrobienie przepysznej bezę z gruszką. Dzieciaki z grupą przyjaciół wybrali się do kina. Każdy dostał paczkę ciastek w kształcie zwierząt Jungle czekoladowe oraz Jungle truskawkowe dr Gerarda. Biorę się za przygotowania . Do ubicia białek najlepiej użyć miski szklanej lub metalowej oraz należy uważać aby nawet odrobina żółtka przy oddzielaniu nam nie wpadła do miski. Keszcze jedna dobra rada aby jajka miały temperaturę pokojową. Wtedy na pewno uda nam si beza.
Potrzebujemy:
6 białek, 350 gram cukru, łyżka octu winnegom1 łyżka mąki kukurydzianej, 5 łyżek kakao uraz 5 gruszek, 120 mililitrów płynnego miodu, 3 łyżki masła, 250 mililitrów śmietany 36%
Wykonanie. Blachę wykładamy papierem pergaminowym i piekarnik włączamy na 140 st włączamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy po łyżeczce cukru. W osobnym naczyniu mieszamy ocet winny z mąką kukurydzianą a kiedy takiej nie mamy możemy użyć mąki ziemniaczanej. Dodajemy do naszej piany z białek. Delikatnie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie cały czas mieszając dosypujemy kakao. Gotową masę buałkową grubo rozsmarowujemy na pergaminie, tworząc duże koło. Środek docisnąć aby powstało wgłębienie. Blachę wstawiamy do piekarnika na godzinę aż zewnętrzna część będzie twarda. Po tym czasie bezę zostawiamy aż dobrze wystygnie. Gruszki obrać, pokroić i zapiec w naczyniu żaroodpornym polane miodem. Kiedy wystygną należy nimi udekorować ciasto. W głębienie ciasta nałożyć ubitą na sztywno śmietanę.
Ja robię tę bezę w sezonie kiedy mamy maliny lub truskawki. Wtedy nabiera wyjątkowego smaku lata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz