środa, 21 lutego 2018
Słodycze to jest to...
Lubię warzywa pod każdą postacią, ale do pieczenia lub produkcji słodkości używać warzywa?
Nie widzę ja osobiście tego, jestem tradycjonalistką. Pomimo, że słodycze uzależniają to ten słodki smak muszę czuć, jak w pysznych pierniczkach Dr Gerarda lub niebiańsko mięciutkim ciastku Jungle. Wcale nie musimy zapominać o zdrowej przekąsce jakim są warzywa np. słodki jest burak i podobno najlepsi kucharze używają buraka do wypieków słodyczy.
Ja gdy potrzebuję energii serwuję sobie i swojej rodzinie karpatkę ze starego maminego zeszytu.
Karpatka to ciasto iście królewskie. Moja mama piekła zawsze to ciasto mojemu synowi i tak ten smak wprawił nas wszystkich w zachwyt, że teraz piekę to ja.
Składniki na ciasto
-1 szklanka mąki
-1 szklanka wody
-1/2 kostki margaryny
-5 jajek
-2 łyżki oleju
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę rozpuścić z margaryną i doprowadzić do wrzenia, do wrzącej mieszanki porcjami dodawać mąkę i dobrze utrzeć. Po ostygnięciu ciasta dodawać jajka i znów ucierać. Ciasto podzielić na dwie porcje i wyłożyć na dwóch blachach do pieczenia jednakowej wielkości. Ciasto na karpatkę powinno się piec ok.20 minut w temp. 170C.
Krem
-0,5 l mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 kostka masła
-1 cukier waniliowy
-1 żółtko jajka
W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko. Następnie dodać obie mąki. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym.
Rozczyn z mąki dodać do gotującego mleka, w ten sposób powstanie budyń. Gdy budyń się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń.
Całość można zmiksować na szybkich obrotach. Teraz wystarczy przełożyć ciasto kremem, wstawić do lodówki, aby się schłodziło, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Warzywa-warzywami, a słodycze-słodyczami!!! Niech tak pozostanie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz