środa, 28 lutego 2018

Mrozne dni

Kiedy za oknem -15 stopni nie ma sie ochoty nawet nosa wytykac na zewnatrz. Ale niestety do pracy trzeba chodzic, jednak popoludnia naleza do nas i mamy wowczas pole do popisu, zwlaszcza jesli chodzi o wyczyny kulinarne. Na stronie dr. Gerard znalazlam mnostwo ciekawych przepisow, nie moglam sie zdecydowac na wybor ktoregos konkretnego, wszystkie zachecaly, w koncu stwierdzilam, ze wybiore losowy przepis i prxygotuje cos pysznego.
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie Biszkoptów dr Gerard o smaku morelowo-śmietankowym
  • 10 opakowań galaretek owocowych w różnych smakach i kolorach (po 2 opakowania każdego smaku)
  • 5 serków homogenizowanych waniliowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szczelną tortownicę wysmarować dokładnie olejem i wyłożyć Biszkoptami dr Gerard.
Pierwszą warstwę przygotować z galaretki (1 opakowanie) i serka homogenizowanego (1 opakowanie): galaretkę rozrobić w 1/4 ilości wody, która jest podana na opakowaniu i po lekkim ostudzeniu wymieszać z serkiem. Gotową masę wylać na spód z Biszkoptów dr Gerard i odstawić do zastygnięcia.
Drugą warstwę przygotować z samej galaretki (1 opakowanie) w tym samym smaku, co użyta do przygotowania warstwy z serkiem: galaretkę rozrobić w 1/2 ilości wody, która jest podana na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Po upewnieniu się, że masa z serkiem w tortownicy zastygła, zalać ją warstwą przygotowanej galaretki i po raz kolejny odstawić do zastygnięcia.
Czynności powtarzać po kolei z każdym kolorem galaretek, przekładając je tak, by utworzyły tęczowy sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz