czwartek, 22 lutego 2018

Szybki piernik.



     W najbliższą sobotę zapowiedziała się wnuczka Zosia, że nas odwiedzi.  Kończą się jej ferie, a do tej pory nie miała okazji nas odwiedzić. Poprosiła Babcię, by razem upiekły piernik ten, który ostatnio Babcia przywiozła, bo bardzo jej smakował i też chciałaby nauczyć się go piec.
Był to piernik marchewkowy, który często dawnej był pieczony dla naszych dzieci. Dzieciaki bardzo go lubiły i nie tylko one. Piernik ten ma intensywny korzenny smak z dodatkiem startej marchewki, orzechów, rodzynek i przelożony powidłami, które Babcia samodzielnie przyżądziła.
 W pierniku tym marchewka jest prawie nie wyczuwalna.
Piernik marchewkowy przepięknie pachnie przyprawami korzennymi i trzymany pod przykryciem długo zachowuje swoją świeżość.
   Oto przepis:

     Potrzebne składniki:

          3 jajka
       1/2 szklanki cukru
       1,5 łyżki miodu, płynnego
       1/4 szklanki oleju
         1 łyżka dżemu np. porzeczkowego
      1,5 szklanki mąki tortowej
        2 łyżki przyprawy do piernika
     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
       1 szklanka marchewki, startej na dużych oczkach
    1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich
    1/3 szklanki rodzynek lub suszonych śliwek

     Sposób wykonania.

Przesianą mąkę łączymy z przyprawą piernikową, proszkiem oraz sodą.
Jajka miksujemy razem z cukrem, miodem, olejem i dżemem
Do zmiksowanych składników dodajemy suche składniki nie przerywając miksowania.  Pod koniec dodajemy marchewkę, orzechy i rodzynki.
tak otrzymane ciasto wykładamy do keksówki, którą wcześniej wykładamy papierem.
Piernika pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1godzinę.
Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. 
  Kiedy piernik nam przestygnie dodatkowo możemy go przekroić i posmarować powidłami, najlepsze są te wykonane przez siebie.
  Ponadto możemy piernik polać czekoladową polewą i udekorować używając ciasteczek Maltikeks o smaku jogurtowym, które pięknie przyozdobią nasz piernik.
    Wszystkim miłośnikom pierników, a nie koniecznie lubiących przygotowanie go, polecam pyszne Pierniki -Dr Gerarda.
Kto raz spróbuje, to pokocha je za intensywny aromat pełen korzennych przypraw i niezrównaną miękkość piernikowego ciasta. Każdy pierniczek ma kształt serca i jest idealnym ciasteczkiem na słodką chwilę we dwoje.

    Życzę smacznego.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz