czwartek, 22 lutego 2018
Szybki piernik.
W najbliższą sobotę zapowiedziała się wnuczka Zosia, że nas odwiedzi. Kończą się jej ferie, a do tej pory nie miała okazji nas odwiedzić. Poprosiła Babcię, by razem upiekły piernik ten, który ostatnio Babcia przywiozła, bo bardzo jej smakował i też chciałaby nauczyć się go piec.
Był to piernik marchewkowy, który często dawnej był pieczony dla naszych dzieci. Dzieciaki bardzo go lubiły i nie tylko one. Piernik ten ma intensywny korzenny smak z dodatkiem startej marchewki, orzechów, rodzynek i przelożony powidłami, które Babcia samodzielnie przyżądziła.
W pierniku tym marchewka jest prawie nie wyczuwalna.
Piernik marchewkowy przepięknie pachnie przyprawami korzennymi i trzymany pod przykryciem długo zachowuje swoją świeżość.
Oto przepis:
Potrzebne składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki miodu, płynnego
1/4 szklanki oleju
1 łyżka dżemu np. porzeczkowego
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka marchewki, startej na dużych oczkach
1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich
1/3 szklanki rodzynek lub suszonych śliwek
Sposób wykonania.
Przesianą mąkę łączymy z przyprawą piernikową, proszkiem oraz sodą.
Jajka miksujemy razem z cukrem, miodem, olejem i dżemem
Do zmiksowanych składników dodajemy suche składniki nie przerywając miksowania. Pod koniec dodajemy marchewkę, orzechy i rodzynki.
tak otrzymane ciasto wykładamy do keksówki, którą wcześniej wykładamy papierem.
Piernika pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1godzinę.
Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.
Kiedy piernik nam przestygnie dodatkowo możemy go przekroić i posmarować powidłami, najlepsze są te wykonane przez siebie.
Ponadto możemy piernik polać czekoladową polewą i udekorować używając ciasteczek Maltikeks o smaku jogurtowym, które pięknie przyozdobią nasz piernik.
Wszystkim miłośnikom pierników, a nie koniecznie lubiących przygotowanie go, polecam pyszne Pierniki -Dr Gerarda.
Kto raz spróbuje, to pokocha je za intensywny aromat pełen korzennych przypraw i niezrównaną miękkość piernikowego ciasta. Każdy pierniczek ma kształt serca i jest idealnym ciasteczkiem na słodką chwilę we dwoje.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz