poniedziałek, 26 lutego 2018

Na łyżwach

Wczoraj z rodziną po kościele poszliśmy na łyżwy na nasz torbyd. Ze mną poszła córka, zięć i moja wnusia. Spotkaliśmy naszych sąsiadów z naszego bloku z którymi mamy dobry kontakt. Z sobą wzięliśmy pierniki i czekoladki pasja o smaku wiśniowo rumowym od firmy Doktor Gerard. Na łyżwach spędziliśmy dwie godziny. Bawiliśmy się znakomicie. Nie było czasu aby zjeść słodycze więc wzięliśmy z powrotem do domu. Po powrocie był obiad bo bardzo zgłodnieliśmy. Zaprosiliśmy sąsiadów na po południową kawę i tarte mocno czekoladową z pomarańczą z strony Doktora Gerarda. Córka upiekła ją jeszcze rano. Przy kawie zniknęły też słodycze. Sąsiedzi bardzo chwalili ciasto i słodycze od Doktora Gerarda. Wnuczka poszła spać a my spędziliśmy miło czas. Składniki Spód: • 300 g Listków kakaowych dr Gerard • 50 g masła • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Krem: • 150 g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (sparzona i umyta) • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania Spód: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z pokruszonymi ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Krem: Wszystkie składniki podgrzać w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Kandyzowane pomarańcze: Wodę i cukier podgrzać na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucić pomarańczę pokrojoną w plastry i gotować ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz