poniedziałek, 26 lutego 2018
Na łyżwach
Wczoraj z rodziną po kościele poszliśmy na łyżwy na nasz torbyd. Ze mną poszła córka, zięć i moja wnusia. Spotkaliśmy naszych sąsiadów z naszego bloku z którymi mamy dobry kontakt. Z sobą wzięliśmy pierniki i czekoladki pasja o smaku wiśniowo rumowym od firmy Doktor Gerard. Na łyżwach spędziliśmy dwie godziny. Bawiliśmy się znakomicie. Nie było czasu aby zjeść słodycze więc wzięliśmy z powrotem do domu. Po powrocie był obiad bo bardzo zgłodnieliśmy. Zaprosiliśmy sąsiadów na po południową kawę i tarte mocno czekoladową z pomarańczą z strony Doktora Gerarda. Córka upiekła ją jeszcze rano. Przy kawie zniknęły też słodycze. Sąsiedzi bardzo chwalili ciasto i słodycze od Doktora Gerarda. Wnuczka poszła spać a my spędziliśmy miło czas. Składniki
Spód:
• 300 g Listków kakaowych dr Gerard
• 50 g masła
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Krem:
• 150 g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (sparzona i umyta)
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Spód:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z pokruszonymi ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Krem:
Wszystkie składniki podgrzać w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Kandyzowane pomarańcze:
Wodę i cukier podgrzać na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucić pomarańczę pokrojoną w plastry i gotować ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliły.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz