sobota, 17 lutego 2018

Weekendowa słodycz



Zostały mi jeszcze po lecie zapasy świeżej dyni. Już najwyższy czas aby ją skonsumować i skorzystać z dyniowej masy. Tak oto poczyniłam wczoraj  upiekłam sernik w prześlicznym dyniowym odcieniu, pyszny a słodzony głównie syropem klonowym. Masę twarogową wzbogaciłam o puree z pieczonej dyni oraz  skórkę pomarańczową, a wierzch o pokruszone pierniczki Dr Gerarda.
Sernik można upiec także z dodatkiem przypraw korzennych, suszonej żurawiny lub ulubionej konfitury. Nie kupuję mielonego gotowego sera na sernik, twaróg mielę sama - dzięki czemu ma mniej kremową konsystencję, jest bardziej zwarty. bardzo polecam.

Składniki na spód
-125 g czekoladek Pasja o smaku wiśniowo-rumowym
-2 łyżki masła roztopionego

Składniki na masę serową
-750 g twarogu zmielonego 3-krotnie
-150 ml syropu klonowego
-1 i 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
- 4 jajka
-2 łyżki ciemnego rumu
-2 łyżki soku pomarańczowego
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-skórka starta z 1 pomarańczy

Oraz
-pierniki Dr Gerarda
-50 ml śmietany kremówki 30%
-2 łyżki syropu klonowego

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladki Pasje pokruszyć dodać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i docisnąć do dna, schłodzić.
Piekarnik nagrzać do 170C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, bez jajek. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w temperaturze 170C , następnie 60-70 minut w 125C aż sernik się zetnie.
Sernik ozdobić polewą przygotowaną w kąpieli wodnej z pokruszonymi piernikami, śmietanki i syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz