niedziela, 30 września 2018
Imieniny męża
Wczoraj obchodził imieniny mój mąż Michał, nie wyprawiamy tego typu uroczystości, ale kuzynostwo najbliższe zawsze pamięta i wpadają na kawkę. To ciasto które zrobiłam powstało pod wpływem impulsu, wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z markizami o smaku śmietankowym Dr Gerarda, pycha!!!
Składniki na Biszkopt
-7 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-2 pełne łyżki kakao
Masa śmietanowa
-500 ml śmietany kremówki 36%
-1 opakowanie galaretki truskawkowej
-2 opakowania galaretki cytrynowej
-20 dkg markiz Dr Gerarda
-3 łyżki cukru pudru
-3/4 szklanki domowego malibu
Polewa
-1/2 kostki masła
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-3-4 łyżki mleka
Dekoracja
-kandyzowane owoce pokrojone w kostkę
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i łącze z masą jajeczną mieszając łopatką. Gotowe przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C na 30-35 minut.
Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietanowej po dwie łyżki mieszając łopatką. Markizy śmietankowe kroję w kostkę, wrzucam do masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym.
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę do lekkiego zgęstnienia i wylewam na masie śmietankowej. Czekam aż zgęstnieje i wylewam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki.
Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz