poniedziałek, 24 września 2018

Ciasto od Kasi.

Pomyślałam sobie, że chętnie się podzielę przepisem, który dostałam od mojej przyjaciółki, ciasto jadłam i bardzo mi smakowało. Jest proste w przygotowaniu i niema dużo kalorii.
Składniki
-ciastka markizy Magic śmietankowe dr Gerarda
-25 dkg sera mascarpone
-2 żółtka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-3 łyżki aromatu migdałowego
-2 filiżanki  mocnego naparu kawy
-płaska łyżka żelatyny
-3 łyżki kakao lub tabliczka czekolady
-draże dr Gerarda do dekoracji

Przygotowanie
Żółtka  utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym po łyżce dodaj aromatu migdałowego.
Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Do żółtek z cukrem dodaj serek mascarpone oraz wystudzoną żelatynę cały czas mieszając.
Przygotuj naczynie w którym ma być ciasto. W naczyniu tym ułóż warstwę ciastek markizów śmietankowych dr Gerarda namaczanych w kawie, następnie wyłóż połowę masy serowej.
Na masę serową ułóż drugą warstwę markizów również moczonych w kawie i przykryj je resztą masy serowej. Wierzch ciasta posyp kakao, albo wiórkami czekoladowymi oraz drażami dr Gerarda.  Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
W prosty sposób można samemu zrobić wiórki czekoladowe.
Tabliczkę czekolady (bez nadzienia, orzechów i bakalii) władamy na godzinę do zamrażarki. Następnie nożykiem do warzyw zeskrobujemy warstwę czekolady, aż uzyskamy długie wiórki.
Możemy nimi dekorować torty. Do deserów jednak lepsze będą drobne wiórki z czekolady startej na tarce.
Polecam ten przepis i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz