Ciasto
-4 jajka
-szczypta soli
-¾ szklanki cukru
-¾ szklanki mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa
-2 budynie o smaku śmietankowym bez cukru
-200 g cukru pudru
-200 g masła
-2 łyżki soku z cytryny
Masa jabłkowa
-1 l smażonych jabłek
-2 galaretki o smaku cytrynowym
-½ szklanki cukru
Pianka cappuccino
-400 ml śmietany 30%
-5 łyżek cappuccino
-4 łyżki cukru pudru
-1 op.żelatyny- fix deserowej
Dodatkowo
-markizy orzechowe od Dr Gerard 1 opakowanie
-4-5 kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania: jajka z cukrem i szczyptą soli ubijam do białości. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodaję porcjami mąki i ostrożnie mieszam. Formę (20/36 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przesmażonych gorących jabłek dodaję cukier i smażę jeszcze przez chwilę do połączenia cukru z jabłkami. Dodaję galaretki i mieszam, aż się rozpuszczą. Przestudzoną masę wykładam na zimny biszkopt i schładzam w lodówce. Budynie gotuję w 500 ml wody wraz z sokiem cytrynowym i studzę. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Do kremu dodaję porcjami zimny budyń i ucieram, a następnie wykładam na warstwę jabłek i posypuję pokruszonymi markizami orzechowymi. Kremówkę ubijam, pod koniec dodaję cukier puder, a następnie po jednej łyżce cappuccino. Żelatynę przygotowuję według przepisu na opakowaniu, mieszam z masą i wykładam na pokruszone markizy. Wierzch posypuję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz