Przypadkowe spotkanie
Była to wolna sobota, nareszcie dzień wolny od pracy. Od
rana żona przypominała o zakupach, że wszystko się pokończyło i jak tylko wypijemy
kawę, jedziemy do sklepu. Torcik zbożowy od Dr Gerarda do porannej kawy
smakował wyśmienicie. Podjechaliśmy do marketu jak zwykle nie było miejsca, aby
zaparkować. Za koszykiem też trzeba było zaczekać, ludzi jak mrówek. Kasia na
dodatek spotkała koleżankę, która zaprosiła się na kawę, pyszny sernik
czekający w lodówce przydał się w samą porę. Oto przepis ze strony Dr Gerard
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód: •200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
•50 g migdałów
•60 g masła
Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
•3 łyżki konfitury truskawkowej
•10 truskawek
Masa serowa: •200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
•9 płatków żelatyny (18 g)
•1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
•180 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy
wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód
sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut
płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do
śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna
całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona
do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale
nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką
strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową
przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz