sobota, 22 września 2018

Przypadkowe spotkanie


Przypadkowe spotkanie

 

Była to wolna sobota, nareszcie dzień wolny od pracy. Od rana żona przypominała o zakupach, że wszystko się pokończyło i jak tylko wypijemy kawę, jedziemy do sklepu. Torcik zbożowy od Dr Gerarda do porannej kawy smakował wyśmienicie. Podjechaliśmy do marketu jak zwykle nie było miejsca, aby zaparkować. Za koszykiem też trzeba było zaczekać, ludzi jak mrówek. Kasia na dodatek spotkała koleżankę, która zaprosiła się na kawę, pyszny sernik czekający w lodówce przydał się w samą porę. Oto przepis ze strony Dr Gerard

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

 

Na spód: •200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard

•50 g migdałów

•60 g masła

Dekoracja: •4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard

•3 łyżki konfitury truskawkowej

•10 truskawek

 

Masa serowa: •200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

•9 płatków żelatyny (18 g)

•1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

•180 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.

 

W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.

 

Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz