A oto przepis na czekoladowe markizy:
Składniki na 25 - 30 sztuk ciastek:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado*
- 145 g masła
- 1 duże jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera, dodać
cukier i utrzeć do białości i puszystości. Dodać jajko, ucierając. Dodać
suche składniki i zmiksować.
Z masy formować kulki małego orzecha
włoskiego i układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do
pieczenia w sporych odstępach - mocno rosną. Lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190°C przez około 9
minut. Wyjąć, poczekać chwilę, aż stwardnieją i przełożyć na drucianą
kratkę do wystudzenia.
Masa do przełożenia:
- 110 g masła
- 2 szklanki cukru pudru (dodałam mniej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło przełożyć do miksera, dodać cukier.
Ucierać do powstania głakdiej, jasnej, puszystej masy. Pod sam koniec
dodać ekstrakt z wanilii, utrzeć. Kremem przełożyć wystudzone ciastka.
Jedząc maczać w mleku ;-).
* Można zastąpić drobnym białym cukrem, ale ciemny brązowy będzie najodpowiedniejszy.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz