niedziela, 30 września 2018

Coś do kawy

Przepis na czekoladowe markizy znalazłam w internecie, jednak zainspirowały mnie Markizy dr. Gerarda.

A oto przepis na czekoladowe markizy:

Składniki na 25 - 30 sztuk ciastek:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki ciemnego cukru muscovado*
  • 145 g masła
  • 1 duże jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i utrzeć do białości i puszystości. Dodać jajko, ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować.
Z masy formować kulki małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odstępach - mocno rosną. Lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 190°C przez około 9 minut. Wyjąć, poczekać chwilę, aż stwardnieją i przełożyć na drucianą kratkę do wystudzenia.
Masa do przełożenia:
  • 110 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru (dodałam mniej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło przełożyć do miksera, dodać cukier. Ucierać do powstania głakdiej, jasnej, puszystej masy. Pod sam koniec dodać ekstrakt z wanilii, utrzeć. Kremem przełożyć wystudzone ciastka.
Jedząc maczać w mleku ;-).
* Można zastąpić drobnym białym cukrem, ale ciemny brązowy będzie najodpowiedniejszy.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz