Dla mojej babci przygotowanie miłego spotkania przy herbatce
nie stanowi żadnego problemu. Pomysłów jej nigdy nie brakuje. W ostatnią
niedzielę przyjęła nas na słodko. Na gościnnym stole znalazły się CZEKOLADKI DR
GERARDA i
TORCIK Z WIŚNIAMI I
AMARETTO.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki mleka, ¾
szklanki drobnego cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki
sody, 4 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej, ¼ szklanki oleju, 1 i ½ szklanki wiśni z kompotu, masło i bułka
tarta do formy.
Na krem : ½ litra mleka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 żółtka, 1 kieliszek likieru amaretto, 5
dag masła.
Sposób wykonania – Wiśnie wydrylować. Mąkę przesiać,
wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia oraz
sodą. Zimne mleko wymieszać z rozkłóconym jajkiem i olejem. Płynne składniki
ciasta dodać do sypkich. Całość zmiksować, wymieszać z osączonymi wiśniami
oprószonymi mąką ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 50 minut ( sprawdzić patyczkiem,
czy jest suchy ). Na krem: 100 ml mleka wymieszać z oboma rodzajami mąki,
resztę mleka zagrzać, dodać to z mąką, gotować, aż masa zgęstnieje. Masło
utrzeć na puch. Lekko ostudzony budyń zmiksować z rozbełtanymi żółtkami,
dodając masło i likier. Ciasto wystudzić. Wyjąć z formy, przekroić w poprzek,
przełożyć schłodzonym kremem. Krem rozsmarować też na wierzchu. Ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz