poniedziałek, 24 września 2018

NA SŁODKO



Dla mojej babci przygotowanie miłego spotkania przy herbatce nie stanowi żadnego problemu. Pomysłów jej nigdy nie brakuje. W ostatnią niedzielę przyjęła nas na słodko. Na gościnnym stole znalazły się CZEKOLADKI DR GERARDA i  
TORCIK Z WIŚNIAMI I AMARETTO.
Składniki :
Na ciasto : 2 szklanki mąki tortowej, ¾ szklanki mleka, ¾ szklanki drobnego cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 4 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki oleju, 1 i ½ szklanki wiśni z kompotu, masło i bułka tarta do formy.
Na krem : ½ litra mleka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 3 żółtka, 1 kieliszek likieru amaretto, 5 dag masła.
Sposób wykonania – Wiśnie wydrylować. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Zimne mleko wymieszać z rozkłóconym jajkiem i olejem. Płynne składniki ciasta dodać do sypkich. Całość zmiksować, wymieszać z osączonymi wiśniami oprószonymi mąką ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 50 minut ( sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy ). Na krem: 100 ml mleka wymieszać z oboma rodzajami mąki, resztę mleka zagrzać, dodać to z mąką, gotować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch. Lekko ostudzony budyń zmiksować z rozbełtanymi żółtkami, dodając masło i likier. Ciasto wystudzić. Wyjąć z formy, przekroić w poprzek, przełożyć schłodzonym kremem. Krem rozsmarować też na wierzchu. Ozdobić.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz