niedziela, 30 września 2018

Najlepsze kokosanki pod słońcem

Składniki:
  • 4 białka jajek wielkości „L”
  • 220 cukru pudru
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

    Wykonanie:
    Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać mikserem, gdy białka zaczną się pienić dodawać porcjami cukier puder i miksować na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Następnie wmiksować do piany z białek mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Odłożyć mikser. W dwóch-trzech porcjach wsypać do piany wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na tak przygotowaną blachę, łyżką nakładać masę kokosową formując okrągłe ciasteczka.
    Blachę z kokosankami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra i dół) i piec kokosanki przez ok. 17 min. Blachę z upieczonymi kokosankami wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić ciastka na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.



    Dla leniwych polecam wszelkiego rodzaju słodycze dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz