poniedziałek, 24 września 2018

Napój bogów



Kakao - mówią, że to napój zesłany od bogów. No i jest w tym trochę prawdy. Moje dzieci kiedy były małe nie mogły się obyć bez wypicia kubka ciepłego kakao.
Otrzymuje się je z ziaren pochodzących z owoców. Produkcja kakao rozpoczyna się w tropikalnych regionach wzdłuż równika, gdzie gorący i wilgotny klimat sprzyja wzrostowi kakaowców.
Kakaowiec kwitnie i rodzi owoce przez cały rok. Do wyprodukowania pół kilograma kakao potrzebne są całoroczne zbiory z jednego drzewa.
Kakao wytwarza się z proszku kakaowego i jest napojem o właściwościach regenerujących i pobudzających. Dopiero hiszpanie zaczęli dodawać do kakao mleka i cukru i stał się współczesnym napojem.
Drzewka kakaowca są bardzo delikatne i z tego powodu są narażone na poważne zagrożenia, które mogą spowodować spadek podaży ziarna kakaowca. Te oto drzewka wymagają żyznych, dobrze przepuszczalnych gleb, ciepła, cienia i wilgoci. Dodatkowo klimat w którym są uprawiane sprzyja bardzo znacznemu spadkowi produkcji, gdyż są atakowane przez grzyby, ćmy itp.A uprawia się je Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Rolnicy zajmujący się uprawą kakao stosują tradycyjne metody hodowli, ponieważ nie mają dostępu do najlepszych nasion, środków grzybobójczych lub nawozów.
Ale sięgając po tabliczkę czekolady czy różnego rodzaju czekoladek Dr Gerarda warto pamiętać, że ziarna kakao z których płynie piękno, zdrowie i cudowny smak to naturalne bogactwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz