czwartek, 27 września 2018

Wdomu

Siedziałem z rodziną w domu bo zrobiło się zimno. Ja bawiłem się z wnuczką a moja córka robiła ciasto lemon bez pieczenia z strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Wnusia jest trochę przeziębiona więc szybko jej się zabawa znudziła i poszła się zdrzemnąć. Po chwili wpadła do nas sąsiadka na kawę. Ciasto jej bardzo smakowało. Miałem też markizy od firmy Doktor Gerard które też jej smakowały. Po kawie sąsiadka udała się do domu a my postanowiliśmy trochę ogarnąć mieszkanie. Składniki (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm) Na spód: • 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard • 130g roztopionego, przestygniętego masła Dekoracja: • 4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard • 3 łyżki konfitury truskawkowej • 10 truskawek Dodatkowo: • 2 galaretki cytrynowe w proszku • 700ml gorącej wody • około 520g podwójnych markiz dr Gerar Masa serowa: • 700ml mleka • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej • 250g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2/3 łyżeczki ekstraktu Sposób przygotowania Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, ażgalaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz