poniedziałek, 24 września 2018

schronisko dla zwierząt

Moja kuzynka Patrycja jest bardzo sympatyczną i wesołą dziewczyną.Obecnie jest w ostatniej klasie technikum weterynaryjnego,a potem planuje takie same studia,bo jak mówi to kocha zwierzęta i chce im pomagać. Teraz ma właśnie praktyki w dużym schronisku dla zwierząt, gdzie jest mnóstwo kotków i piesków.Dzisiaj Patrycja poprosiła mnie żebym poszedł z nią do schroniska jako wolontariusz.Oczywiście się zgodziłem.
W takim schronisku jest codziennie dużo pracy. Wraz z innymi czyściłem boksy, myłem kuwety, czesałem psy i koty. Po trzech godzinach pracy wraz z kuzynką zrobiliśmy sobie przerwę. Ona przygotowała dla nas herbatkę, a ja poczęstowalem ją moimi ulubionymi słodyczami z firmy Dr.Gerard, które mam  zawsze że sobą. Moje przysmaki bardzo przypadły Patrycji, do gustu.Powiedziała mi że sama musi się w takie łakocie zaopatrzyć. Potem wróciliśmy znowu do pracy.Patrycja była  bardzo zadowolona z mojej  pomocy i jak wracaliśmy ze  schroniska to  zaprosiła mnie do cukierni na sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard,życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz