poniedziałek, 17 września 2018

Nad jeziorem

Jeszcze jest ciepło więc postanowiłem ten dzień wykorzystać. Za proponowałem rodzince wyjazd nad jezioro na co chętnie się zgodzili. Mieliśmy zrobione japońskie ciasteczka z nadzieniem wafelkowym z strony Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ Zabraliśmy z sobą napoje i kupiłem też słodycze od Firmy Doktor Gerard. Na miejscu to trzeba było mojej wnuczce na dmuchać kółko do pływania bo ona spieszyła się do wody. Bardzo lubi baraszkować w wodzie więc trzeba było z nią pójść. Nad jeziorem spędziliśmy prawie cały dzień. Wnuczka miała bardzo dużo wrażeń. Bardzo jej spodobała się łódka którą wypożyczył zięć. Tak nam Minoł jeden z ostatnich ciepłych dni. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic dr Gerard • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej dr Gerard • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz