poniedziałek, 17 września 2018

Pyszne powidła.


Pyszne powidła.

Wrzesień to idealny miesiąc do przygotowania domowych przetworów a szczególnie zdrowych, domowych smacznych powideł. Pojawiły się w sklepach oraz na straganach śliwki węgierki jest to idealny gatunek do ich przygotowania. Owoce śliwki mają wiele cennych wartości odżywczych. Regulują trawienie poprawiają humor więc warto je spożywać. Mają wiele błonnika, niewiele kalorii. Aby przygotować powidła ze śliwek powinniśmy wybrać najlepiej takie od których odchodzi pestka są soczyste, nie poobijane. Po prostu zdrowe, ładne śliwki. Domowe powidła mają gęsty słodko kwaśny smak. Oczywiście takie przysmaki wymagają cierpliwości. Należy je smażyć, podgrzewać aż dobrze woda odparuje w kilku etapach po 15 minut. Prawdziwe powidła powinny być bez dodatku cukru. Ja jednak niewielką ilość dodaję pod koniec smażenia. Oczywiście co jakiś czas mieszamy aby nam się nie przypaliły. Pozostaje nam przygotować słoiki wlać przygotowane powidła. Będą idealne jako dodatek do ciastek, słodyczy dr Gerarda. Dla najmłodszych łakomczuchów idealne do Zwierzaków maślanych czy ciastek Jungle. Polecam również przygotować samemu etykietki. Mogą nam tak przygotowane słoiczki posłużyć jako miły upominek.
Śliwki węgierki nadają się też doskonale do domowego suszenia. Do tego nadają si bardzo dojrzałe. Takie owoce zamaczamy na chwilę we wrzątku, aby skórka stała się delikatna. Rozkładamy je na sitach lub kratce i suszymy je w piekarniku w temperaturze 60 stopni przez dobę. Po tym czasie suszymy je na zewnątrz. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz