Składniki
Ilość: ok. 25 długich paluszków- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 300 g)
- 200 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 40 g sezamu łuskanego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie
Pierwsze ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Na całą jego powierzchnię zetrzeć ser na małych oczkach. Drugie ciasto również lekko rozwałkować i przykryć nim pierwsze, na które starliśmy ser. Całość lekko docisnąć, szczególnie boki.Podzielić je nożem wzdłuż krótszego boku na około 1 - 1,5 centymetrowe paski. Każdy pasek lekko zwijać wokół własnej osi.
Kłaść ciasto francuskie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie posypywać sezamem. Piec paluszki w 200⁰C przez około 12 - 14 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz