Kakao otrzymuje się z ziaren owoców kakaowca. Kakaowce to drzewa, które do obfitego wzrostu potrzebują klimatu gorącego i wilgotnego. Uprawiane są w krajach afrykańskich, głównie w Ghanie, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Nigerii i Kamerunie. Połowa zapotrzebowania w świecie na kakao została wyprodukowana w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Najwięcej kakaowców uprawianych jest przez drobnych rolników. Jest to bardzo ciężka praca.
Dojrzałe strąki kakaowca ścinane są maczetami, albo są strącane kijami, następnie ze strąków wyłuskiwane są ziarna, które poddawane są fermentacji, a następnie suszeniu.
Wysuszone i oczyszczone ziarna są pakowane do worków. Aby uzyskać pół kilograma ziaren kakao potrzebny jest zbiór z jednego drzewa kakaowca. Ziarna sprzedawane są pośrednikom, a następnie trafiają do specjalnych młynów gdzie poddane są rozgniataniu i usuwaniu łusek. Tak obrobione ziarna są palone i następnie mielone. Końcowy produkt to masa kakaowa, która wykorzystywana jest do produkcji czekolady, masła kakaowego, albo sypkiego kakaa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz