poniedziałek, 24 września 2018

Ciasto dla dorosłych.


Ciasto dla dorosłych.

 Wyśmienite ciasto czekoladowe dla dorosłych ze względu na nasączenie kawą i whisky (którą można zastąpić też wódką, bądź rumem). A w wersji dla dzieci najlepiej kupić gotowe słone przekąski, czekoladki, markizy, specjały dla małych firmy Dr. Gerard. lub kawę i alkohol można zastąpić mocną czarną
herbatą z dodatkiem soku z pomarańczy. W smaku przepyszne, czekoladowy biszkopt jest mięciutki i puszysty, a krem również czekoladowy jest delikatny i piankowy. Krem przygotowałem z mlecznej czekolady i bitej śmietany, a biszkopt - tradycyjnie, dodałam tylko 1,5 łyżki wrzątku, aby był bardziej wilgotny. Wierzch ciasta udekorowałem startą nożykiem do warzyw deserową czekoladą. Całość jest rewelacyjna, to ciasto na wyjątkowe okazje, doskonale smakuje z filiżanką mocnej kawy. Bardzo gorąco polecam wypróbować przepis. Porcja na tortownicę o średnicy 21 cm (może być też 22 cm).

BISZKOPT CZEKOLADOWY
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżki wrzątku
1 łyżka kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM CZEKOLADOWY
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
2,5 łyżki mleka
40 dag śmietanki kremówki 30% (2 niepełne szklanki)

DO NASĄCZENIA
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody do zaparzenia kawy
1/4 szklanki whisky, wódki, bądź rumu

DEKORACJA
7 kosteczek deserowej czekolady
Biszkopt czekoladowy:
Torotwnicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać.
waflowa MILK CHOCO - Dr Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz