Ciasto dla dorosłych.
Wyśmienite
ciasto czekoladowe dla dorosłych ze względu na nasączenie kawą i
whisky (którą można zastąpić też wódką, bądź rumem). A w
wersji dla dzieci najlepiej kupić gotowe słone przekąski, czekoladki, markizy, specjały dla małych firmy Dr.
Gerard. lub kawę i alkohol można zastąpić mocną czarną
herbatą
z dodatkiem soku z pomarańczy. W smaku przepyszne, czekoladowy
biszkopt jest mięciutki i puszysty, a krem również czekoladowy
jest delikatny i piankowy. Krem przygotowałem z mlecznej czekolady i
bitej śmietany, a biszkopt - tradycyjnie, dodałam tylko 1,5 łyżki
wrzątku, aby był bardziej wilgotny. Wierzch ciasta udekorowałem
startą nożykiem do warzyw deserową czekoladą. Całość jest
rewelacyjna, to ciasto na wyjątkowe okazje, doskonale smakuje z
filiżanką mocnej kawy. Bardzo gorąco polecam wypróbować przepis.
Porcja na tortownicę o średnicy 21 cm (może być też 22
cm).
BISZKOPT CZEKOLADOWY
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżki wrzątku
1 łyżka kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
2,5 łyżki mleka
40 dag śmietanki kremówki 30% (2 niepełne szklanki)
DO NASĄCZENIA
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody do zaparzenia kawy
1/4 szklanki whisky, wódki, bądź rumu
DEKORACJA
7 kosteczek deserowej czekolady
Biszkopt czekoladowy:
Torotwnicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać.
BISZKOPT CZEKOLADOWY
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżki wrzątku
1 łyżka kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
2,5 łyżki mleka
40 dag śmietanki kremówki 30% (2 niepełne szklanki)
DO NASĄCZENIA
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki gorącej wody do zaparzenia kawy
1/4 szklanki whisky, wódki, bądź rumu
DEKORACJA
7 kosteczek deserowej czekolady
Biszkopt czekoladowy:
Torotwnicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać.
waflowa
MILK CHOCO - Dr Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz