Jak w każdy wtorek i piątek jeżdżę sobie na kręgielnie.Lubię sobie pograć i porywalizować z moimi kolegami: Grzegorzem i Zenkiem. Dzisiaj Grzegorz zadzwonił, że skończył wcześniej swoją pracę i możemy zaraz po obiedzie spotkać się na przystanku tramwajowym, a do nas dojdzie jeszcze Zenek i razem sobie pojedziemy. Tak też zrobiliśmy. Aby dotrzeć na kręgle musimy przejechać około 20 minut tramwajem,a potem przesiadamy się jeszcze na autobus i nim przyjeżdżamy jeszcze kilka przystanków.Zawsze gdy jeździmy razem jest nam wesoło. Na zmianę opowiadamy sobie różne histore,a ostatnio zaczęliśmy zajadać po drodze na kręgielnie nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard.Po przyjechaniu na miejsce okazało się, że na kręgielni były nasze trzy koleżanki,ktore już grały.Bardzo się ucieszyły, gdy nas zobaczyły i zaproponowały nam grę :drużyna kobiet na drużynę mężczyzn. Dziewczyny wymyśliły, że przegrana drużyna zaprasza wygranych do cukierni i stawia kawę i ciasto.Mimo ostrej walki z naszej strony niestety polegliśmy dwoma punktami, więc po kręgielni zaprosiliśmy nasze koleżanki do pobliskiej cukierni na kawę i Ciasto Lemon bez pieczenia.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard,życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na blaszkę do pieczenia 26x26 cm)
Na spód:330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Dodatkowo:2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 520g podwójnych markiz dr Gerar
Masa serowa:700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru,2/3 łyżeczki ekstraktu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty.
Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce.Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz