niedziela, 30 września 2018

Przekąski na piątkowy wieczór

Słone rogaliki

Składniki:
  • maka, 500g
  • jajka, 1
  • zoltko, 1
  • olej, 100 ml
  • mleko, 250 ml
  • drozdze, 25 g
  • cukier, 1 lyzeczka
  • sol, 1 lyzeczka
  • nadzienie, wg uznania, u mnie:, szynka, ok 12 plasterkow
  • ser zolty stary, ok 100 g
  • ketchup, 3 lyzki
  • oregano, 1 lyzeczka





    Przygotowanie

    1. z cieplego mleka, drozdzy i cukru zrobic rozczyn, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
    2. do miski wsypac make, sol, wbic zoltko, wlac olej i rozczyn, zagniesc ciasto. odstawic na 30 min do wyrosniecia.
    3. ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac na okragly placek. kazdy placek przekroic na 8 trojkatow. na kazdy trojkat nakladac malo ketchupu. posypac oregano, polozyc pol plastra szynki i posypac serem zoltym. trojkat zwinac w rogalik. ukladac na natluszczonej blasze, posmarowac rozkloconym jajkiem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min az beda zlotobrazowe.



      Polecam słone przekąski dr. Gerard 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz