Składniki:
- maka, 500g
- jajka, 1
- zoltko, 1
- olej, 100 ml
- mleko, 250 ml
- drozdze, 25 g
- cukier, 1 lyzeczka
- sol, 1 lyzeczka
- nadzienie, wg uznania, u mnie:, szynka, ok 12 plasterkow
- ser zolty stary, ok 100 g
- ketchup, 3 lyzki
-
oregano,
1 lyzeczka
Przygotowanie
-
z cieplego mleka, drozdzy i cukru zrobic rozczyn, ostawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
-
do miski wsypac make, sol, wbic zoltko, wlac olej i rozczyn, zagniesc ciasto. odstawic na 30 min do wyrosniecia.
-
ciasto podzielic na 2 czesci, rozwalkowac na okragly placek. kazdy placek przekroic na 8 trojkatow. na kazdy trojkat nakladac malo ketchupu. posypac oregano, polozyc pol plastra szynki i posypac serem zoltym. trojkat zwinac w rogalik. ukladac na natluszczonej blasze, posmarowac rozkloconym jajkiem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min az beda zlotobrazowe.
Polecam słone przekąski dr. Gerard
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz