Na dobry początek weekendu przygotowałam przepyszne ciasto biszkoptowe z masą orzechową, podłużnymi markizami, czekoladową pianką i słonymi krakersami, które polałam mleczną czekoladą. Ciasto składa się z wielu smaków, które doskonale się ze sobą komponują. Może wypróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-3 jajka
-6 łyżek cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa
-20 dag masła
-2 czubate łyżki cukru pudru
-1 budyń waniliowy
-500 ml mleka
-2 czubate łyżki cukru
-10 dag pokrojonych orzechów włoskich
Czekoladowa pianka
-330 ml śmietany 30%
-3 łyżki mleka
-80 g czekolady mlecznej
-1 łyżka żelatyny
-1/4 szklanki wody
Poncz
-1/4 szklanki wody
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka cukru
Dodatkowo
-markizy śmietankowe z polewą od Dr Gerard 12 sztuk
-słone przekąski- krakersy mix pokruszone 1,5 szklanki
-50 g czekolady mlecznej
-2 łyżki mleka
Sposób przygotowania: biszkopt: formę (26/30 cm) wykładam papierem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek, mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier. Do piany stopniowo dodaję po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie mieszam łyżką. Masę biszkoptową wlewam do formy i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu biszkopt nasączam ponczem. Masa orzechowa: budyń gotuję z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu, a następnie studzę. Masło ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po łyżce budyniu i dalej ucieram. Na końcu wsypuję uprażone, wystudzone orzechy i mieszam łyżką. Na biszkopt wykładam masę orzechową, a następnie układam na niej markizy w trzech rzędach, lekko je zanurzając w masie. Czekoladowa pianka: czekoladę umieszczam w rondelku, dodaję mleko i podgrzewam, mieszając do rozpuszczenia czekolady. Rozpuszczoną czekoladę odstawiam do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuszczam w gorącej wodzie i całkowicie studzę. Śmietanę ubijam, a następnie powoli wlewam wystudzoną czekoladę i żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladową piankę wylewam na markizy. Czekoladę rozpuszczam, podgrzewam razem z mlekiem, a następnie studzę. Krakersy kruszę i posypuję nimi czekoladową piankę, a wierzch polewam wystudzoną czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Wypróbuj. Polecam. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz