czwartek, 20 września 2018
U znajomych
Zostałem zaproszony do znajomych na kawę. Pojechałem bo i tak siedziałem sam w domu. Jadąc tam kupiłem dla żony znajomego czekoladki od firmy Doktor Gerard, o na za słodkie oddała by wszystko.Nie wiedziałem, że będą uniej wnuki a dla nich nic nie miałem. Cobyło robić poszedłem do osiedlowego sklepu i kupiłem im słodycze od firmy Doktor GERARD GDYŻ CHCIELI Z TEJ SAMEJ FIRMY CO CZEKOLADKI BABCI. PoKAWIE ZROBILIŚMY DZIECIAKĄ BUDYŃ KOKOSOWY Z KRUCHYMI CIASTECZKAMI NA SPODZIE Z STRONY Doktora Gerarda http://drgerard.eu/ BARDZO IM SMAKOWAŁ.Pod WIECZÓR WRUCIŁEM DO DOMU. Składniki (na 3 porcje)
• 150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki mąki ryżowej
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka skrobi z tapioki
• 2 łyżki cukru lub ksylitolu
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• szczypta soli
• 5 łyżek wiórek kokosowyc
Sposób przygotowania
Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, ażdo zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek -odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.
Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz