wtorek, 25 września 2018

przyjaciółka Halinka

Moja przyjaciółka Halinka pracuje w  Niemczech. Prowadzi tam swoją działalność gospodarczą, sprawując opiekę nad starszymi osobami.Wiem, że nie jest to łatwa praca,bo trzeba się czasami odźwigać bardziej leżące osoby no i trzeba mieć do nich ogromną cierpliwość,ponieważ starsi chorzy są jak małe dzieci. Halinka jest bardzo serdeczną i ciepłą osobą i wszyscy ją bardzo lubią. Moja przyjaciółka przeważnie jest za granicą od sześciu do ośmiu tygodni,a potem podobnie w Polsce i tak na zmianę. Jedynym mankamentem jest to,  że musi jechać długo autobusem, bo około 21 godzin w jedną stronę. Faktem jest, że Halinka już się do tego przyzwyczaiła,a żeby jej czas szybko mijał zawsze wybiera miejsce blisko autobusowego telewizora i ogląda puszczane tam filmy,zajadając sobie swoje ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard, których zawsze zabiera że sobą dużo na drogę.Wiem,że  jest ogromnym łasuchem na słodycze,dlatego jak teraz wróci z Niemiec to zaproszę ją do cukierni na Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard, życzę smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz