Urodziny naszej Ani
Co prawda Ania nie jest już taką małą dziewczynką chodzącą
do przeczkola? Uczęszcza już do drugiej klasy szkoły podstawowej, i ciągle
uwielbia słodycze od Dr Gerarda. Torcik zbożowy tej firmy jest jej drugim
śniadaniem. Koleżanki, które zaprosiła na swoje urodziny to łasuszki smakołyczki,
więc ciacho, jakie zrobiła jej mama na pewno będzie im smakowało.
Budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie
Składniki (na 3 porcje)
•150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej
czekoladzie
•2 szklanki mleka
•2 łyżki mąki ryżowej
•1 łyżka skrobi ziemniaczanej
•1 łyżka skrobi z tapioki
•2 łyżki cukru lub ksylitolu
•1 łyżeczka cukru waniliowego
•szczypta soli
•5 łyżek wiórek kokosowyc
Sposób przygotowania
Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a
pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną
i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem
(lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka
wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas.
Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały
grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki
to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub
miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści
całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.
Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz