poniedziałek, 24 września 2018

Orzechowo- jabłkowy deser

U mnie pogoda za oknem typowo jesienna czyli deszczowo, wietrznie i nieprzyjemnie, więc dzisiaj na deser przygotowałam przepyszną, orzechową szarlotkę, która doskonale smakowała z filiżanką aromatycznej kawy. Idealna na poprawę nastroju. Wypróbujesz? Oto składniki:

Ciasto
-1 szklanka orzechów włoskich
-2,5 szklanki mąki pszennej
-220 g masła
-3 żółtka
-pół szklanki cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-2 łyżeczki soku z cytryny
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 szklanki cukru
-40 g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-pół szklanki żurawiny

Dodatkowo
-kruche markizy orzechowe od Dr Gerard
-bułka tarta 2-3 łyżki
-3 białka
-100 g cukru pudru

Sposób przygotowania: orzechy mielę na drobny piasek, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i dokładnie mieszam do połączenia się składników. Dokładam pokrojone w masło oraz żółtka i ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagniatam. Wyrobione ciasto formuję w kulę, owijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Jabłka obieram i kroję na kawałki. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cynamon, cukier i mieszam. Dodaję jabłka skropione sokiem cytrynowym i żurawinę. Gotuję mieszając do odparowania soku około 15 minut. Odbieram 3 łyżki soku z jabłek i mieszam go z mąką ziemniaczaną. Mieszankę dodaję pod koniec gotowania jabłek i mieszam. Gotową masę odstawiam do całkowitego wystudzenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta wykładam na dnie formy. Ciasto podpiekam w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, a następnie wykładam przestudzoną masę jabłkową i układam na niej kruche markizy orzechowe (w 1 cm odstępach). Następnie ubijam pianę z białek, dodaję cukier puder i ubitą pianę wykładam na markizy. Wierzch posypuję startym na tartce ciastem i piekę w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Pyszna, krucha i rozpływająca się w ustach, więc spróbujcie. Do przygotowania wykorzystajcie wyśmienite słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz