wtorek, 18 września 2018

nowa działka

Mój kolega Mirek wraz ze swoją żoną Bogusią kupili nowy ogródek działkowy. Byli z tego tak zadowoleni, bo zakupili go w środę, a już na sobotę zaprosili mnie i swoich przyjaciół na grilla, by nam wszystkim pokazać tę piękną 300- metrową działkę z domkiem. Umówiliśmy się w sobotę na godzinę 14.Przyjaciele Mirka, którzy są też moimi znajomymi, zadzwonili do mnie i zaproponowali mi, że podjadą po mnie swoim samochodem i razem dotrzemy do nich na działkę. Jadąc  z nimi zostałem poczęstowany ich ulubionymi słodyczami z firmy Dr.Gerard,które mi bardzo przypadły do gustu.Po drodze mieliśmy telefon od Mirka,który poprosił nas abyśmy dokupili jeszcze kilka butelek napojów, ponieważ jest bardzo gorąco i martwi się żeby nie zabrakło. Oczywiście tak zrobiliśmy,a fajnie się złożyło, bo przy markecie gdzie kupowaliśmy napoje był tego dnia jarmark staroci.Pomyśleliśmy sobie, że może uda nam się kupić jakiś fajny prezent dla Mirka na działkę, który będzie podziękowaniem za zaproszenie na grilla od nas wszystkich.Udało nam się wypatrzyć ładną podkowę,którą kupiliśmy,a wręczjąc ją później Mirkowi i Bogusi powiedzieliśmy, że to na szczęście. Mirek zaraz przybił ją gwoździem nad drzwiami domku.Grill upłynął w miłej atmosferze, a na deser Bogusia zrobiła dla wszystkich kawę i poczęstowała nas Sernikiem bez pieczenia z Pryncypałkami Classic.Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard,smacznego.
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz