poniedziałek, 17 września 2018

Pulchniutki serniczek



     Już większość z nas  jest po urlopie, więc zaplanowaliśmy ze znajomymi z działki zrobić zakończenie lata. A że kolega męża zbudował nową wędzarnie była też okazja do wędzenia różnych przysmaków, pstrąg, schabik, kurczak- wyszły rewelacyjnie. Ja nie pytając co mam przygotować zrobiłam niespodziankę w postaci pysznego serniczka. Jest to chyba jeden z najprostrzych i łatwych przepisów do wykonania ma tak mało składników, a jest w smaku jednym z lepszych serników. Ser z wiaderka w tym przypadku sprawdzi się najlepiej, choć niektórzy uważają że się nie nadaje.
Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy,rozpływający się w ustach.

Składniki
-1 kg białego sera
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-250 g Markiz Mafijnych Dr Gerarda

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Markizy wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masę serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 minut trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut.
Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki.
Przywożąc na działkę tę pyszną słodycz, zaskoczyłam bardzo mile naszych dobrych znajomych.
Mieliśmy taką ucztę na zakończenie lata, że mlaskania nie było końca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz